GALETTES

Les galettes són una especialitat gastronòmica de la regió francesa de Bretanya. La Bretanya és una nació europea, d’origen cèltic, situada sobre la costa atlàntica que ocupa una extensa península al nord-oest de l’estat francès. Rennes és la capital.

Durant molt de temps aquesta regió ha conegut condicions de vida molt dures i freqüents fams. La rudesa de les condicions de vida, la llunyania i l’aïllament han conformat durant segles el caràcter d’un poble que encara avui segueix sent cèlebre per la seva tenacitat, el seu profund vincle amb les seves arrels ¡ i les seves característiques tradicions culturals, lingüístiques, i també culinàries.

A principis del segle XVI, es popularitzà el consum d’una planta originària de l’Orient Mitjà i introduïda a França pels Croats: el fajol, també conegut com a blat negre o mal anomenat “trigo sarraceno” en espanyol. La farina obtinguda d’aquesta planta servirà per a l’elaboració de coques (galettes), que esdevindran ràpidament la base de l’alimentació popular bretona.

El Fajol (Fagopyrum esculentum) és una planta de la família de les poligonàcies. No és un cereal. És capaç de suportar condicions climatològiques molt dolentes i el seu cicle de creixement és molt ràpid. Aquests són els motius de la seva presència a la cuina bretona o alpina, zones on el cultiu de blat pot ser problemàtic. El seu gust és interessant, hi ha qui diu que sap a fruits secs.

En tot cas és un gust que no deixa indiferent. Molt saborós, pot formar part d’una dieta sana i equilibrada ja que promou el trànsit intestinal al ser un producte que no conté gluten. Conté les proteïnes de més alt valor biològic del regne vegetal.

És baix en greixos, conté minerals, vitamines i aminoàcids essencials, la qual cosa fa que sigui altament recomanable per prevenir problemes circulatoris, d’anèmies, de colesterol o malalties cardiovasculars.

FETES A FOC LENT, A LA MANERA DE LA CUINA DE L’ÀVIA